уторак, 1. јануар 2013.

Root-ovanje Android telefona (verzija I )


Root-ovanje Android telefona



Kako da rutujete (root) Android telefon?

Šta je zapravo root?
Rutovanje je proces koji omogućava korisniima Android telefona, tableta i drugih uređaja da dobiju super-korisničke (root) privilegije.
Root je super-korisnik na Linux/Unix operativnim sistemima koji ima sva prava ili dozvole na svim dtotekama, direktorijumima i aplikacijama na sistemu, tj. korisnik za koga ne postoje ograničenja.
Upravo iz razloga nepostojanja ograničenja, root podrazumevano nije omogućen, jer bi u tom slučaju korisnici sa nedovoljno znanja i iskustva napravili neku grešku, npr. izbrisali neku sistemsku datoteku ili direktorijum, i tako oštetili svoj android telefon.
Pored velikog rizika, omogućavanje root naloga ima i brojne prednosti, npr. instalacija velikog broja korisnih aplikacija koje zahtevaju root pristup, uklanjanje preinstaliranih nepotrebnih aplikacija proizvođača, instalacija custom ROM-ova radi dodavanja novih funkcija ili poboljšanja postojećih, pristup hardveru (npr. podizanje radnog takta procesora), zbog toga što ne trpite ograničenja ili vam je pak dosadno i nemate trenutno šta pametnije da radite.

 
 Zasto rutovati Android telefon?

Android, uprkos tome što je "open source" program, ipak ne daje korisniku kompletnu kontrolu nad telefonom. Zbog ovoga mnoge potencijalne mogućnosti ostaju neiskorišćene, što je i dovelo do toga da napredni korisnici žele da rutuju svoj aparat i izvuku sve što on može da im pruži.

Rutovanje u suštini znači dobijanje "root-level" nivoa pristupa vašem uredjaju. Korsnicima Linuxa će ovo biti jako poznato ali onima koji su kao ja veći deo svog života proveli u Windows okružrnju, plastično znači dobijanje potpune kontrole nad vašim telefonom, a uz to doneće vam i zabavu.


Većina Android telefona dolazi sa hardverom koji je pristojnih mogućnosti ali ga operativni sistem sputava da izvuče maksimum iz svojih komponenti. Rutovan telefon će vam omogućiti da sa lakoćom "overclock-ujete" procesor uz pomoć najobičnije aplikacije. Primera radi, moj HTC Sensation fabrički poseduje duo-core procesor radnog takta 1.2 Ghz. Pošto sam ga rutovao podigao sam mu radni takt na 1.5GHz a može da ide čak do 1.7GHz. Sve to može da se uradi samo jednim klikom:
Rutovanje.
Danas postoje brojne aplikacije koje vam omogućavaju da na brz i jednostavan način rutujete Android telefon. Jedna od tih aplikacija je i z4root.
Pre nego što instalirate istu, u Podešavanja (Settings) -> Aplikacije (Applications) uključiteNepoznati izvori (Unknown sources) funkciju, i u Podešavanja (Settings) -> Aplikacije (Applications) -> Razvoj (Development) uključite USB otklanjanje greške (USB debugging)funkciju.
Zatim, sa vašeg telefona preuzmite i instalirajte z4root aplikaciju.
Nakon instalacije, pokrenite z4root. Prikazaće vam sledeći ekran:
Pritisnite Temporary Root za privremeni rut ili Permanent Root za trajni rut telefona.
Sačekajte da se proces zavriši. Zatim, nakon restartovanja vašeg uređaja, pokrenite ponovo z4root aplikaciju, i ako je sve u redu, umesto pređašnjih Temporary Root i Permanent Root videćete Re-root iUn-root opcije. Pritiskom na Re-root možete ponoviti postupak ili pritiskom na Un-root možete ukloniti root privilegije sa vašeg telefona.
Takođe, z4root će instalirati Superuser aplikaciju u kojoj možete videti listu aplikacija kojima je dozvoljen root pristup.

Lista podržanih telefona:
Kompatibilni sa Permanent root opcijom
- Samsung Galaxy S (All variants)
- Backflip
- Sony X10
- Xperia Mini
- Droid 2
- Galaxy Tab
- Galaxy I5700
- Galaxy 3 I5800
- Droid X
- Samsung Acclaim
- Cricket Huawei Ascend
- Motorola Cliq
- Huawei 8120
- Hero
- G1
- Optimus T
- Droid 1
- Garmin Asus A50
- Motorola Defy
- LG Ally
- Motorola Flipside
- Motorola Milestone 2
- Dell streak
- X10 Mini Pro
- Smartq v7 android 2.1
Nekompatibilni sa Permanent root opcijom
- Desire (requires nand unlock)
- Desire HD (requires nand unlock)
- Magic (unknown)
- Evo (requires nand unlock)
- G2 (requires nand unlock)
- Archos 70 (unknown)
- myTouch 3G (unknown)
- Wildfire
- Droid Incredible

Нема коментара:

Постави коментар